KGW w Mirowie laureatem

KGW w Mirowie laureatem

Dodano:

11. edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku w kategorii "Jak u mamy" z potrawą Żurek z ziemniakami okraszony pypkami.

Przypomnijmy, że w 2013r. -  na 9. Małopolskim Festiwalu Smaku - reprezentujące Gminę Alwernia Koło Gospodyń Wiejskich z Mirowa wygrało w plebiscycie Małopolski Smak w Kategorii Jak u Mamy z potrawą- Flaki z kaszą, a w 2014 – na 10. Małopolskim Festiwalu Smaku -  w Kategorii Jak u Mamy prezentowało potrawę – Parzybroda.

Małopolski Festiwal Smaku to największe w Polsce, regionalne wydarzenie o charakterze kulinarnym. Promuje małopolskich producentów żywności, produkty oraz potrawy lokalne i tradycyjne.

W półfinale Festiwalu w Oświęcimiu 14 czerwca spotkało się 20 wystawców z powiatów chrzanowskiego, olkuskiego i oświęcimskiego. Oceniani oni byli w plebiscycie, w którym zagłosować mógł każdy uczestnik festiwalu, a noty wystawiało specjalne jury. Bazą potraw, które były ocenianie w konkursie musiały być produkty z regionu.

Laureaci półfinału w Oświęcimu w poszczególnych kategoriach:

  • - "Ekologiczne przysmaki" - Jurajska orzechówka zalana Jankielowym czarem Pustyni Agroturystyczna Akademia Zdrowia, Hucisko
  • -  "Jak u mamy"-  Źurek z ziemniakami okraszony pypkam KGW w Mirowie
  • -  "Tradycyjny specjał" - chleb świąteczny Piekarnia Patrycja i Paweł, Kwaśniów Górny
  • -  Smakołyk z legendą" - polędwiczka plebana ZPHU Elimex, Młoszowa
  • - Grand Prix - chleb orzechowy "Edoardo PLZ Gobal, Polanka Wielka
  • - II nagroda - chleb świąteczny Piekarnia Patrycja i Paweł
  • - III nagroda - chleb pełnoziarnisty Pracownia Cukiernicza Piskorek, Nowa Wieś 

Wszyscy laureaci mogą uczestniczyć w finale na Placu Wolnica w Krakowie, który odbędzie się w ostatni weekend sierpnia, zostaną tam wybrane najlepsze produkty całej Małopolski.

Wróć

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Więcej...